Терапевтична област "Стрес и безсъние"

Стресът - нож с две остриета

По своята същност стресът представлява „състояние на максимално нервно напрежение, предизвикано от негативно емоционално или физическо въздействие върху организма“.

Всеки се справя със стресови ситуации ежедневно. А стресът идва в много форми и нива: напрежение на работа, семейни задължения или парични проблеми. Това са най-честите тригери. Въпреки това, не всеки стрес веднага е лош. Съществуват две основни форми на стрес – дистрес и еустрес. Дисстреса оказва негативно влияние върху организма на индивида. От друга страна, еустресът има положителен ефект върху способността ни да се адаптираме и оказва благоприятен ефект върху нашето цялостно съществуване.

Стресът може да действа ободряващо и енергизиращо, но твърде много стрес, често и продължително за твърде дълго време, е физическо, умствено и емоционално бреме. Стресът може да засегне всички части на живота ви, включително емоциите, поведението, способността ви да мислите и физическото ви здраве.

Стресът включва двупосочна комуникация между нервната система и сърдечно-съдовата, имунната и други системи. Централната нервна система (ЦНС) контролира реакцията „бий се или бягай“. Всичко започва в мозъка с хипоталамуса, който активира надбъбречните жлези за освобождаване на хормоните на стреса адреналин и кортизол. Те ускоряват сърдечния ритъм и изпращат кръв там, където е най-необходима: мускулите, сърцето и други жизненоважни органи. Тези хормони на стреса ви помагат да се справите с наличната ситуация. След като кризата премине, хипоталамусът казва на всички системи да се върнат към нормалното. Въпреки това, ако стресорът продължи и се превърне в непрекъснато или повтарящо се напрежение, това може да изложи здравето на всеки на сериозен риск.

Какви са най-честите симптоми на стрес?

Стресът е нормална част от ежедневието и основната реакция на стрес съпътства човечеството от самото начало. Хормоните на стреса се освобождават, за да мобилизират енергийните резерви на тялото за незабавна употреба и енергията се пренасочва към мозъка и скелетните мускули. В краткосрочен план тези физически ефекти не са вредни и позволяват на тялото да реагира бързо на предполагаеми или реални заплахи в околната среда. Но като много неща в живота, твърде много добри неща могат да бъдат вредни. Стресовите разстройства са се превърнали в критичен проблем за общественото здраве, с ефекти, които оказват значително влияние върху хората, живеещи с тези състояния, здравната система и обществото.  

Стресът е свързан и с физически последствия, особено за нервната и сърдечно-съдовата система. Стресът и безсънието могат да доведат до лошо физическо здраве. Мащабно проучване, проведено в 24 страни по света и включващо повече от 17 000 млади възрастни, заключава, че тези, които спят по-малко от 6 часа на нощ, са почти два пъти по-склонни да имат лоша самооценка на здравето, отколкото тези, които спят по 7 часа до 8 часа.1 Стресът се определя като емоционално преживяване, свързано с нервност и напрежение, особено в контекста на работния и семейния стрес. Хората със стрес и свързани с него разстройства (като тревожност и безсъние) имат нарушено физическо и умствено функциониране, повече отсъствия от работа и по-лоши работни резултати от хората без стрес.  

Stress-Sleep Circle

Съществува връзка между емоционалното и физическото състояние по отношение на стреса. С други думи: стресът засяга ума и тялото. Ако стресовата ситуация продължи по-дълго, умът ще реагира пръв. Започва нервно безпокойство, докато напрежението и тревожността постепенно вземат превес, което обикновено води до нарушения на съня. Нивата на кортизол в организма са постоянно повишени, което причинява нарушения на съня и отслабва имунната система. Тялото вече не може да реагира правилно и започва да попада в порочен кръг от безпокойство, напрежение и свързани с тях нарушения на съня. Появяват се признаци на тревожност и други симптоми на стрес. Стресът е свързан с различни емоционални, умствени и физически ефекти, които влияят върху начина, по който човек мисли и се държи. Тъй като хората се справят със стреса по различен начин, точната комбинация от симптоми има тенденция да варира от човек до човек.

Това са най-често срещаните симптоми на стрес:

Какво причинява стреса?

Стресът може да бъде причинен от външни фактори на околната среда (напр. големи промени в живота, непредвидими събития или прекомерни ежедневни проблеми, включително работни предизвикателства) или вътрешни фактори (напр. страхове, несигурност или психологически проблеми). Когато продължаващото напрежение започне да влияе на тялото и предизвиква тревожност и свързани с нея нарушения на съня, това обикновено е комбинация от много причини. Източниците на стрес са не само физически, но и емоционално и психически.

Това са някои често срещани причини за стрес:

Личната емоционална нагласа обаче е решаващият фактор. По-лесно е да се справяте по-добре с трудни ситуации с добро настроение. Но това върви и в обратната посока. С негативен и песимистичен подход тази ситуация може да бъде твърде трудна за справяне. Тогава едно нещо води след себе си друго и дори най-малките смущения предизвикват напрежение и нервност. Честотата и последователността на стреса също са важни фактори.

Какво помага срещу стреса?

Невъзможно е напълно да избегнете стресовите моменти, защото те са част от живота, но има прости мерки, които могат да ви помогнат да се справите с натиска, напрежението и нервността. Идеалното решение е да спрете стресорите или факторите, които причиняват този дискомфорт. Когато става дума за стрес, често е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Има здравословни начини за справяне със стреса, които ви помагат да се възстановите.

Релаксация

Отделянето на време за релаксация помага да се контролира цялостният стрес и предпазва тялото от неговите ефекти. Има различни техники, от упражнения за дълбоко дишане и медитация до биологична обратна връзка и прогресивна мускулна релаксация.

Упражнения

Упражнения

В допълнение към своите добре известни ползи за физическото здраве, упражненията могат да бъдат мощно средство за облекчаване на стреса. Упражненията, в идеалния случай на открито, помагат за преодоляване на безпокойството, намаляват стреса и подобряват настроението.

Здравословна диета

Здравословна диета

Правилното хранене е от решаващо значение: Приемът на здравословна и добре балансирана храна може да помогне в борбата със стреса и да ви даде енергия за изпълнение на ежедневните задачи.

Световната здравна организация класифицира стреса като здравната епидемия на 21-ви век. Въпреки това, понастоящем няма адекватни, основани на доказателства насоки за управление на проблеми и разстройства, свързани със стреса затова медицинска нужда от такова лечение остава на дневен ред. За разлика от това, международните насоки се отнасят до свързани с тях нарушения на съня и има няколко препоръчителни терапевтични подходи:

Когнитивно-поведенческа терапия (КПT)

Лечението на симптоми на стрес, като нервност, безпокойство и безсъние, остава предизвикателство поради тяхната сложност и разнообразен произход. Европейските и американските насоки препоръчват когнитивно-поведенческата терапия (КПТ) като лечение от първа линия за безсъние и някои тревожни разстройства. КПТ е форма на психологическо лечение, което е доказано ефективно. Терапията може да включва хигиена на съня, обучение за релаксация, терапия за контрол на стимулите, техника за ограничаване на съня и когнитивна терапия. КПТ се основава на концепцията, че не само събитията в живота причиняват стрес, но и мислите, свързани с тези събития. Основава се на предпоставката, че мислите, чувствата и действията са взаимносвързани.

Фармакологичен подход

Има сравнително малко препоръчителни краткосрочни лекарствени терапии за стрес, нервно безпокойство и произтичащо от това безсъние. Все повече хора търсят помощ от фармакологични лекарства за облекчаване на стреса. Въпреки това, тези лекарства могат да бъдат проблематични поради нежелани странични ефекти, особено при продължителна употреба. Тези лекарства са ефективни, но са свързани с нежелана дневна седация (т.нар. „ефект на махмурлук“), когнитивно увреждане и развитие на толерантност, което води до намалена ефикасност. Някои от тях могат да доведат и до пристрастяване.

Подход на природната медицина

Природните лекарства се използват широко като безопасни алтернативи на конвенционалните лекарства. Няколко уникални билкови препарати са оценени за нервно безпокойство, в резултат на безсъние и свързани състояния като тревожност. Клиничните проучвания показват, че природната медицина ефективно лекува разстройства, свързани със стреса, без нежелани ефекти, като пристрастяване или дефицит на концентрация. Естествените лекарства за нервно безпокойство и нарушения на съня включват уникални билкови препарати.

Понастоящем одобрените в Европа са валериана, хмел, маточина, пасифлора, овес, лавандулово масло и жълт кантарион. Валерианът е най-широко използваният билков продукт за лечение на нервно безпокойство и нарушения на съня както в Съединените щати, така и в Европа. Има някои доказателства, които предполагат, че валерианът може да подобри качеството на съня. Въпреки това, валерианът показва постепенно начало на действие: в някои проучвания благоприятните ефекти на валериана не се наблюдават до 2-4 седмици след старта на лечението, наблюдава се остатъчна дневна седация при високи дози и липсват данни за дългосрочна безопасност. Проучванията показват, че други природни лекарства са по-ефективни при лечение на нервност, безпокойство и произтичащото от това безсъние от валериана. Традиционно се знае, че други естествени съставки като пурпурната пасифлора, обикновения овес, кафееното растение и цинков валерианат повлияват стреса и нарушенията на съня.

Кои продукти да използвам при стрес и безсъние

Неурексан - Таблетки

Neurexan таблетки