Терапевтична област "Грип и грипни инфекции"

Грип и настинка – най-честите вирусни инфекции

Обикновената настинка е получила името си от това, че е най-често срещаното инфекциозно заболяване. И все пак често се бърка със сезонния грип. Но докато обикновените настинки са основната причина децата да пропускат училище, а възрастните да отсъстват от работа, то грипът е отговорен за сезонните грипни епидемии всяка година.

Каква е разликата между обикновената настинка и грипа?

Настинката и грипът, наричан още инфлуенца, имат много общи неща. И двете са заразни респираторни заболявания; и двете се причиняват от вируси – но различни – и двете причиняват сходни симптоми. Тези прилики правят изключително трудно разграничаването между двете, особено в ранните стадии на заболяването. Обикновено симптомите на грипа са по-сериозни в сравнение с тези на обикновена настинка и обикновено са по-интензивни и започват внезапно. От друга страна, настинките обикновено протичат по-леко и в повечето случаи не водят до сериозни здравословни проблеми. Грипът, ако не се лекува правилно, може да доведе до сериозни свързани усложнения като пневмония, бактериални инфекции или дори хоспитализация.

Настинка

Настинка

Обикновената настинка е самоограничаващо се, заразно състояние, причинено от няколко различни вида вируси, включително риновируси, параинфлуенца и сезонни коронавируси. Тези сезонни коронавируси обаче не трябва да се бъркат със SARS-COV-2, вирусът, който причинява COVID-19. Обикновената настинка е водеща причина за остра заболеваемост и пропуснати дни от училище или работа. Възрастните имат средно 2-3 настинки годишно, а децата дори повече. Хората често боледуват от настинки през зимата и пролетта, но е възможно да се разболеем от настинка по всяко време на годината. Особено през зимата обикновената настинка се разпространява бързо сред други хора. Това се случва чрез въздушни капчици, изкашляни или кихани във въздуха от болен човек, а друг човек след това вдишва тези капчици. Но вирусът може да се разпространи и чрез заразяване, когато болен човек докосва повърхности или докосва други хора.

Грип

Грип (Инфлуенца)

Грипът се причинява само от грипни вируси. Двата основни вида грипни вируси са типове А и В. И двата вида са отговорни за сезонните грипни епидемии всяка година. Понякога грипът причинява леко заболяване. Но може да има и сериозна прогресия и дори да доведе до смърт. Грипът е особено опасен за уязвими хора над 65 години, новородени бебета, хора с някои хронични заболявания и имунен дефицит. Подобно на вирусите на настинка, грипните вируси също навлизат в тялото през лигавиците на носа, очите или устата. Те се разпространяват бързо от човек на човек чрез малки капчици от кашляне, кихане или дори просто говорене. Шансът да се заразите с тези вируси чрез докосване на замърсена повърхност или предмет е по-малък; все пак е възможно.

Уморарядкочесто
Усложнениярядкопонякога
Начало на симптомитепостепенно (1-3 дни)внезапно
Степена на тежест на симптомителека до умеренаумерена до тежка
Висока температурарядкочесто
Главоболиерядкочесто
Възпалено гърлочестопонякога
Болкилекиумерени до силни
Втрисанене много честочесто
Кашлица и дискомфорт в гърдителека да умереначесто, понякога в тежка степен
Киханечестопонякога
Повръщане, разстроен стомахрядкопонякога
СимптомиНастинкаГрип