Терапевтична област "Стомашно-чревни състояния"

Стомашно-чревни състояния

Има редица храносмилателни проблеми, които обикновено се категоризират като „леки“ и в повечето случаи преминават от само себе си или чрез използването на домашни средства и лекарства без лекарско предписание.

За съжаление, има и други, по-сериозни проблеми, които не бива да пренебрегвате, за да избегнете усложнения.

Какво представлява храносмилателната система?

Храносмилателната система се състои от храносмилателни органи и храносмилателни жлези. Храносмилателните органи са устна кухина, гълтач, хранопровод, стомах, тънко и дебело черво. Те са кухи органи, които изграждат храносмилателен канал с дължина около 8-9 м. Стените им имат три слоя: вътрешен – лигавица, среден – от гладка мускулатура, и външен – от съединителна тъкан.

Храносмилателните жлези са два вида: големи – слюнчени, черен дроб и задстомашна жлеза, и малки – в стените на устната кухина, стомаха и тънкото черво. Те секретират храносмилателни сокове: слюнка, стомашен сок, чревен сок, жлъчка и сок на задстомашната жлеза. Храносмилателните сокове съдържат ензими, които регулират процесите на разграждане на хранителните вещества.

Основните функции на храносмилателната система са приемането на храна, механично и химично храносмилане, всмукване на полезните вещества и изхвърляне на хранителните отпадъци.

Устната кухина е началото на храносмилателната система. В нея се намират зъбите, езикът и слюнчените жлези.

Стомахът е най-широката част на храносмилателния канал. Разположен е в коремната кухина, под диафрагмата. Лигавицата му е богата на стомашни жлези, които отделят стомашен сок. Той съдържа ензими, солна киселина и слуз. При съкращаване и отпускане на мускулите на стомаха (перисталтика) храната се смесва с храносмилателния сок и се придвижва към тънкото черво.

Тънкото черво е дълго 6-7 м и е разположено в средната и долната част на коремната кухина. В началото на тънкото черво, наречено дванадесетопръстник, се вливат секрети от жлъчния мехур и задстомашната жлеза.

Дебелото черво е крайният отдел на храносмилателния канал. Началната част се нарича сляпо черво и има израстък – апендикс. Дебелото черво преминава в право черво и завършва с анус.

Какво трябва да знаем за храносмилането?

Всичко, което ядем първоначално се дъвче и нарязва на малки парчета, преди да премине през безброй мускулни контракции, които транспортират храната през системата, където тя се смесва допълнително и се разгражда химически. Хранителните вещества се извличат от получената хранителна маса за употреба от организма, докато останалите отпадъци се изхвърлят. Неподходящата храна, бързото хранене, алергените или стресът могат да променят ритъма на храносмилането и да генерират редица неприятни симптоми като гадене, повръщане, киселини, рефлукс и спазми и други проблеми. Много от тези ефекти могат да бъдат регулирани чрез подобряване на хранителните навици и управлението на стреса. Тези признаци обаче могат да бъдат и проява на храносмилателно заболяване, така че е препоръчително да се консултирате с Вашия лекар, когато симптомите продължават.

Кои са най-честите храносмилателни проблеми и какво е тяхното решение?

Има редица храносмилателни проблеми, които обикновено се категоризират като „леки“ и в повечето случаи преминават от само себе си или чрез използването на домашни средства и лекарства без лекарско предписание.

За съжаление, има и други, по-сериозни проблеми, които не бива да пренебрегвате, за да избегнете усложнения.

Някои стомашно-чревни проблеми са:

Гастроезофагеална рефлуксна болест

При това състояние има рефлукс или „връщане“ на киселина от стомаха в хранопровода. „Киселините“ се усещат като грубо, парещо или болезнено чувство в гърдите или точно под шията. Много хора изпитват това неприятно чувство поне веднъж месечно. Други симптоми са повръщане, трудно преглъщане, хронична кашлица или свиркане в гърдите.

Остър и хроничен гастрит

Гастритът е възпаление на стомашната лигавица, причинено от увреждане или отслабване на защитната бариера срещу стомашна киселина. Той може да предизвика симптоми като стомашна болка, нарушено храносмилане и гадене. Гастритът може да възникне внезапно или да се развие постепенно, но като цяло е лечимо състояние.

Синдром на раздразнените черва

Синдромът на раздразненото черво е функционално нарушение на стомашно-чревния тракт, при което се появява рецидивираща коремна болка, която се облекчава след дефекация, както и промяна в чревният ритъм. Наблюдават се епизоди на запек, диария или редуване на запек с диария.

Запек

Запекът (констипацията) е състояние на храносмилателната система, при което изпражненията на човек се втвърдяват и стават трудни за изхождане. Причини за запека могат да бъдат начинът на хранене, видът поета храна, хормоналния баланс, неправилна стойка при дефекация, странично действие от лекарства, както и наследствени (анатомични) причини.

Диария

Диарията е патологичен процес, характеризиращ се с изхвърлянето на изпражнения с увеличено водно съдържание. Обикновено е многократно през деня – повече от три пъти. Това довежда до загуба на течности и електролити с последващи нарушения в киселинно-алкалното състояние на организма. Променя се цвета на изхожданията и миризмата.

Метеоризъм

Метеоризмът представлява състояние на прекалено голямо количество газове в стомаха или червата. Сам по себе си меторизмът не е животозастрашаващ, но причинява значителен дискомфорт и може да доведе до социален срам.

Обикновено повишеното количество на газове се свързва с начина на хранене на индивидът, вида на храната, стресови ситуации, индивидуална чувствителност, но в някои случаи е симптом на здравословен проблем.

Спазми на стомаха, червата и жлъчния мехур

Стомашните спазми са контракции на коремните мускули (корема), стомаха или червата. В зависимост от това коя част от тялото ви има спазми и колко са силни, може да се определи в кой орган или система са засегнати и това да насочи специалиста за поставяне на диагноза.

Какви са начините за подобряване на състоянието при храносмилателни нарушения?

За съжаление всички състояния имат сходна симптоматика, което ги прави трудни за определяне. Затова е препоръчителна консултацията с лекар.

Има и домашни средства

  • Джинджифилът може да бъде полезен при гаденето и повръщането. Както и да бъде от полза и при забавено изпразване на стомаха.
  • Консумирането на храни, източници на естествени пробиотици е от голямо значение за правилното функциониране на червата.
  • Ментата е полезна за пациенти със синдром на раздразнени черва, запек, подуване на корема, газове, коремна болка и диария.
  • Семената от копър облекчават симптомите при синдром на раздразнените черва с газове и подуване на корема.
  • Алое вера притежава естествени свойства, които помагат на храносмилателната система да усвоява вещества от приеманите храни, също така Алое вера може да облекчи запека и подуването на корема.
  • Благодарение на своите мултитаргетни характеристики и техния състав, базиран на няколко компонента, хомотоксикологичните лекарствата могат да насърчат регулирането на процесите на храносмилателната система и да облекчат симптомите, свързани с проблеми.

Кои продукти да използвам при стомашно-чревни състояния

Спаскуприл - Таблетки

Spascupreel таблетки

Вомитусхел - перорални капки

Vomitusheel перорални капки