Терапевтична област "Остеоартрит"

Какво представлява остеоартритът?

Остеоартритът, известен още като остеоартроза, артроза или дегенеративна ставна болест е най-често срещаният вид артрит. Това е дегенеративно заболяване, при което настъпва изменение на една или повече стави, вследствие на биохимично разпадане на хиалиновия хрущял в ставите. Остеоартритът  включва не само уврежданията на хрущяла, но и на цялата става, в т.ч. влошаване на субхондралната кост и образуване на остеофити (шипове), възпалителни процес в синовията.

Какви са видовете остеоартрит?

Остеоартритът може да се класифицира спрямо локализацията на процесите на:

 • Остеоартрит на гръбначния стълб (спондилоза) – засяга интервертебралните стави и междупрешленните дискове. Протича с болки в кръста и лумбалната област
 • Гонартроза – заболяване на колянната става. Протича със силна болка в коляното, понякога с оток и зачервяване, постепенно ставата се деформира, а в по-тежки случаи се развива анкилоза (пълна загуба на подвижността на ставата).
 • Коксартроза – засяга тазобедрената става, като може да е едностранна или двустранна. Често болестта рефлектира и към колянната става
 • Остеоартрит на дисталните и проксимални интерфеларни стави на пръстите на ръцете – образуват се твърди подутини (възли) около ставичките, наречени възли на Хеберден и Бушар
 • Остеоартрит на рамото – засяга ставния хрущял и другите ставни тъкани, включително костта и ставната капсула. Патологичните процеси се състоят в дегенерация на ставната повърхност, загуба на сферичност и конгруентност (пасване) и задебеляване на ставната капсула.
 • Остеоартрит на ходилото – засяга ставите и се проявява с възпаление на меките тъкани и разрушителен ефект върху хрущялната тъкан.

Какви са причините за възникване на остеоартрит?

Причината е дегенерацията на хрущяла, който покрива повърхността на ставите. Здравият хрущял е гладък, но с настъпването на остеоартрит хрущялът се уврежда или ерозира, така че ставните повърхности вече не се плъзгат гладко една върху друга.

Частиците от хрущяла, които се отчупват, губят способността си да работят и се възприемат като чакъл в скоростната кутия, причинявайки дразнене на синовиалната мембрана и причинявайки възпаление. Болката се увеличава, когато хрущялът дегенерира и в ставата има по-малко хрущял.

Тази хрущялна дегенерация затруднява живота на милиони хора по света. Истината е, че коленете трябва да поемат някои от най-тежките натоварвания върху човешкото тяло, така че не е голяма изненада, че признаците на износване започват да се появяват с напредване на възрастта.

Въпреки това е възможно типичните първоначални симптоми да се появят и при по-млади хора. В допълнение към възрастта, има редица други рискови фактори, които правят остеоартрит с ранна поява по-вероятно: неподходящо натоварване на ставите, причинено от наднормено тегло, анамнеза за нараняване на коляното или дейности с голямо въздействие върху тази става.

Без значение колко неспецифичен е дискомфортът или колко неясна е причината, и в двата случая той трябва да се приема сериозно. Болката е най-ясният индикатор за началото на остеоартрит.

Какви са признаците на остеоартрит?

 • Болка в началото на движението;
 • Болка поради климатичните промени;
 • Болка от натоварване на ставите (например при крачка или навеждане);
 • Скованост на ставите;
 • Ставен оток или излив, причинени от възпаление;

Какво можем да направим при остеоартрит?

Болките в ставите обикновено ни пречат да спортуваме. Упражнението обаче е единственият начин да се поддържат функциите, които стимулират производството на ендогенна синовиална течност в тялото. А синовиалната течност е единственият източник на хранителни вещества, необходими за хрущяла, особено когато има риск от остеоартрит.

От друга страна, физическата активност е единственият начин да укрепите мускулите, които поддържат ставата и да облекчат натоварването. Следователно винаги си струва да продължите да се движите.

Препоръчват се дейности, които са полезни за ставите, тъй като помагат за поддържане на форма и осигуряват достатъчно упражнения за ставата. Плуването и лекото ходене са препоръчителни спортове за хора с остеоартрит.

Основното нещо е винаги да избягвате неподходящо или екстремно натоварване на ставите. Преди всичко пациентите с остеоартрит трябва да обърнат внимание на следните съвети:

ИТМ

Поддържайте тегло според височината и в рамките на нормалните граници на ИТМ

Позиция на тялото

Коригирайте постуралните дефекти (отклонения от нормалната позиция на тялото по отношение на околното пространство)

спорт

Променете спортните дейности, като избягвате спортове, които натоварват прекомерно ставите

Какви са подходите за профилактика и лечение на остеоартрит?

 • Противовъзпалителни средства: прилагат се през устата или във вид на лосиони и гелове, инжекции с хиалуронова киселина или кортикостероиден препарат, които се назначават от лекар след консултация;
 • физиотерапия и рехабилитация;
 • приемане на хранителни добавки;
 • прием на билкови и натурални продукти;
 • хондопротектори;
 • хирургическо лечение – прилагат се различни оперативни намеси, като: артроскопия, остеотомия, синовектомия, артродеза, хидропластика, ендопротезиране (изкуствена става).

Кои продукти да използвам при остеоартрит