Терапевтична област "Мускулно-скелетни нарушения"

Мускулно-скелетни
нарушения

Ние разчитаме на своите мускули, стави и сухожилия в ежедневието и при упражняването на спортни дейности. Понякога обаче не оценяваме напълно тяхната функция, докато не ги претоварим или  нараним. Но как всъщност се случва това? И още по-важно, как можем да избегнем нараняване?

Какви са симптомите на мускулно-скелетните нарушения?

Тренировката поддържа тялото ни здраво и във форма. Но както при повечето неща, точното количество има значение. Твърде дългото седене може да увреди нашата мускулно-скелетна система, точно толкова, колкото и прекомерното трениране. Грешна стъпка, момент на невнимание или прекомерна амбиция могат да представляват опасност за мускулите, ставите и сухожилията.

Нарушения при спортуване

От личен опит знаем колко неприятни могат да бъдат мускулните болки. Независимо дали тези състояния са остри или повтарящи се, те остават сравнително безвреден проблем.

Някои отборни спорта, като футбола имат свой собствен рисков потенциал. Същото важи и за спортове, които включват експлозивни движения, като тенис и падъл тенис. Спортове с еднакви модели на движение, като колоездене, кънки или джогинг, също могат лесно да доведат до претоварване.

Въпреки това решението не е да избягвате спорта, тъй като активният начин на живот е най-важната предпоставка за избягване на много заболявания.

Мускулно-скелетни нарушения при спорт
Мускулно-скелетни нарушения в ежедневието

Нарушения в ежедневието

Независимо дали са в движение, в офиса или на дивана вечер, много хора прекарват по-голямата част от деня седнали. Ако това не е балансирано с активното свободно време, проблемите с гърба са неизбежни. Въпреки това, дори когато работим в градината или правим подобрения в дома, нашата мускулно-скелетна система може да бъде засегната. Наведеното положение, стоенето на колене за дълги периоди от време или неправилното повдигане на предмети често може да доведе до напрежение и може да доведе до нараняване.

Какви са причините за заболяванията на ставите, мускулите и сухожилията?

Има няколко причини за мускулно-скелетни нарушения. Те обикновено се разделят на две категории. Ако нарушенията възникват без външно влияние, те се наричат ​​ендогенни причини. За разлика от тях, екзогенните причини могат да бъдат приписани на външни влияния.

Примери за ендогенни (вътрешни) причини са:

  • Неправилна техника на обучение
  • Недостатъчна регенерация
  • Неправилно загряване или разтягане
  • Претоварване
  • Лоша поза

Примери за екзогенни (външни) причини са:

  • Контузия от спортен противник
  • Неподходящо оборудване за обучение или неподходящи обувки
  • Неподходящи подове или повърхности

Кога трябва да потърся медицинска помощ?

Първо, добрата новина: тялото ни има огромен капацитет да регенерира самостоятелно мускулите, ставите и сухожилията. За да се развие по най-добрия начин този естествен процес е необходимо да се реагира бързо при нарушения. Тялото може също да получи целенасочена подкрепа по време на регенерация. Разстройствата могат да бъдат предотвратени чрез добре координирана реакция в правилния момент.

Изберете подходящ подход при остри случаи!

Следването на така наречения метод RICE (от англ. rest, ice, compression, elevation – покой, охлаждане, натиск, повдигане) оказва успешно при остри мускулни и ставни заболявания.

Почивка при мускулно-скелетни травми и нарушения

R - Rest (Покой)

За да предотвратите влошаване на нарушенията, важно е незабавно да спрете дейността и да обездвижите засегнатата част от тялото.

Охлаждане при мускулно-скелетни травми и нарушения

I - Ice (Лед)

Бързото охлаждане е от решаващо значение за процеса на възстановяване и за намаляване на по-нататъшните щети. За тази цел е подходящ студен компрес или лед. Директният контакт трябва да се избягва, така че за да избегнете увреждане на кожата, увийте леда в кърпа. Отворените рани не трябва да се охлаждат!

Натиск при мускулно-скелетни травми и нарушения

C - Compression (Натиск)

Подуването и натъртването могат да бъдат предотвратени чрез прилагане на лека превръзка под натиск.

Повдигане на крайника при мускулно-скелетни травми и нарушения

E - Elevation (Повдигане)

И накрая, засегнатата част от тялото трябва да бъде повдигната. Това намалява кръвоснабдяването и позволява течността, натрупана в тъканите, да се оттича по-лесно.

Студено или горещо? Зависи.

Винаги охлаждането на засегнатата част от тялото е препоръчително при остри заболявания. Но топлината може да помогне в случаи на напрежение или разстройства, които се повтарят често.

Здравословното хранене е в основата на регенерацията

Диета, богата на омега-3 мастни киселини, може да помогне за поддържане на възпалителните процеси под контрол. Особено големи количества омега-3 се намират в ленените семена и мазната риба, като сьомгата. Освен това, за да предотвратите влошаване на мускулите, е важно да ядете достатъчно протеини.

Естествени спътници в ежедневието и спорта

В допълнение към здравословното и балансирано хранене има и други възможности за естествена подкрепа на тялото по време на възстановяването му. Например, за тази цел има локални лекарства с естествени съставки, като Traumeel®.

Кога трябва да потърся медицинска помощ?

Дискомфортът или нарушенията, които продължават няколко дни или повече, винаги трябва да бъдат прегледани от лекар. Те обикновено изследват засегнатата област на тялото чрез палпация или образни методи, като магнитен резонанс (MRI), за да изключат сериозни наранявания.

В зависимост от диагнозата, подкрепата на физиотерапевт може да бъде полезна. Те могат да помогнат за коригиране на лошата стойка и да осигурят обучение, базирано на здравословни модели на движение. Физическата терапия също може да помогне за облекчаване на дискомфорта и предотвратяване на бъдещи проблеми.

Движението е най-добрата профилактика

За да се възстанови правилно, тялото се нуждае от достатъчно време и почивка. Мускулно-скелетните заболявания изискват бавно и внимателно връщане към физическа активност. Повтарящите се проблеми могат да бъдат предотвратени чрез специализирано трениране на мускулите на тялото, ръцете и краката по целенасочен начин. Това осигурява стабилизация на ставите и облекчение на сухожилията и връзките.

Освен това, независимо от вида на спорта, е препоръчително цялостно загряване, за да доведете тялото до работна температура и да подготвите опорно-двигателния апарат за предстоящия стрес. Ако дискомфортът или смущенията в ставите се повтарят често, се препоръчват дейности, които са щадящи ставите, като йога, пилатес или плуване.

Избягвайте горещи бани

Горещо

Горещи бани, сауни или горещи компреси, които могат да увеличат притока на кръв и подуването.

Алкохол

Алкохол

Пиенето на алкохол увеличава притока на кръв и подуването, което забавя възстановяването.

Упражнения

Контузии и наранявания

Избягвайте всяка форма на упражнения, която може да причини допълнителни контузии или наранявания.

Масаж

Масаж

Не прилагайте масажни техники веднага след контузията. Ако започнете твърде скоро след нараняване, масажът може да увеличи увреждането чрез стимулиране на притока на кръв и подуване.

Кои продукти да използвам при мускулно-скелетни нарушения

Lymphomiosot / Лимэомиозот капки

Lymphomyosot перорални капки

Зил Т / Zeel T таблетки

Zeel T таблетки