Терапевтична област "Имунитет"

Имунна система: основният защитен механизъм

Имунната система е сложна биологична система. Всъщност, след човешкия мозък, това е дори втората най-сложна система. Постоянно предпазва организма от инфекции и болести. Ето защо е важно да разберете как работи и защо да се грижите добре за него.

Как работи имунната система?

Имунната система е основният защитен механизъм, който постоянно защитава тялото срещу вируси и бактерии, особено в сезона на настинки и грип. Ето защо е от съществено значение да осигурим на имунната система грижите, от които се нуждае, за да може в замяна тя да се грижи за тялото. Имунната система е невероятно сложна и абсолютно жизненоважна за оцеляването. Няколко различни системи и типове клетки работят в перфектен синхрон в цялото тяло. Имунните органи, тъканите, клетките и молекулите са взаимосвързани, за да се борят с патогените и да премахнат мъртвите клетки. Външните заплахи включват микроби като бактерии, вируси, гъбички и токсини. Ако имунната система върши работата си правилно и работи гладко, ние дори не осъзнаваме, че е там. Въпреки това, ако имунната система е компрометирана поради дефицит или агресивна форма на бактерии или вируси, тялото реагира със заболяване.

Имунната система незабавно се активира, щом неизвестен нарушител, известен също като антиген, попадне в тялото. Така наречените В-лимфоцити произвеждат антитела и тези протеини се прикрепят към антигените, за да ги маркират. Други клетки, като фагоцитите, елиминират или инактивират неизвестни натрапници. След като имунната система успешно елиминира антигените, тялото обикновено съхранява информация за натрапника/антигена: как да го разпознае по-късно и да се бори с него по-бързо.

Как работи имунната система

Кои са основните компоненти на имунната система?

Колко вида имунен отговор съществуват?

Имунната система се състои от имунни органи, тъкани, клетки и молекули, които са свързани помежду си, за да се борят с външни или вътрешни заплахи. Има два основни типа имунен отговор: вроден имунитет и адаптивен имунитет, като и двата са от съществено значение за здравето и оцеляването:

Вроден имунен отговор

Хората и животните се раждат с вродена имунна система. Основната цел на вродения имунитет е да предотврати разпространението на вредни агенти, като ги атакува с клетки, като фагоцитни клетки (или макрофаги) и освобождава множество молекули (напр. сигнални молекули, антивирусни съединения), които допълнително подпомагат и регулират вродения имунен отговор. Вродената имунна система е първата, която реагира, когато срещне нашественик. Линията на защита включва кожата, роговицата на окото и лигавицата, която покрива дихателните, стомашно-чревните и пикочно-половите пътища. Тези физически бариери предпазват тялото от микроби, паразити или вредни клетки (като рак). Ако патогенът успее да заобиколи вродената имунна система, се активира адаптивен имунитет.

Адаптивен имунен отговор

Адаптивната имунна система се развива през целия живот в отговор на излагане на инфекции и токсини. Заедно с вродената система, тя произвежда уникални протеини (наречени антитела), за да разпознават и убиват вредни агенти, с които тялото е влизало в контакт преди това. Тези антитела се произвеждат от В-лимфоцитни клетки, след като тялото е било изложено на натрапника. Адаптивната имунна система непрекъснато се учи и адаптира и следователно тялото може също да се бори с бактерии или вируси, които се променят с времето. Той изгражда библиотека от антитела срещу различни патогени, наричана имунологична памет.

И двата имунни отговора са взаимосвързани и играят основна роля в защитата срещу инфекции.

Ефектите от силна имунна система

Какви са ефектите от силна имунна ситема?

Имунната система е много сложна мрежа от органи, клетки и молекули, които изследователите все още работят, за да разберат. Причините обаче да имаме силна имунна система говорят сами за себе си.

По-малко болнични

Първата и най-очевидна полза от силната имунна система е по-малко податливи на вируси и бактерии, защото тялото се бори ефективно с тях. Това от своя страна означава по-малко дни болнични. 

По-малко лекарства

Особено по време на грипния сезон повечето хора са склонни да приемат синтетични лекарства за борба с настинките. Но за разлика от естествената медицина, синтетичните лекарства често са придружени от различни странични ефекти.

По-леки симптоми

Силният имунен отговор в ранните стадии на настинка или грипоподобна инфекция може да намали продължителността на заболяването и тежестта на неговите симптоми.

По-добре за организма

Както вроденият, така и адаптивният имунен отговор трябва да бъдат добре балансирани. Ефективната имунна система разчита на регулиран имунен отговор за успешно елиминиране на вирусни инфекции, без да навреди на организма.

Как да подсилим имунната система?

За да функционира правилно имунната система, зависи от състоянието на баланс и хармония в тялото. Изследователите все още изследват сложността на имунния отговор и какво точно може да го засили. В момента няма достатъчно научни доказателства, които да демонстрират положителните ефекти, които начинът на живот има върху имунната функция. Въпреки това, навиците за здравословен начин на живот, като диета, упражнения, медитация или управление на стреса, са показали ползи за здравето, а доброто здраве като цяло има положителен ефект върху имунната система.

Фармакологичен подход

Що се отнася до стимулирането на имунната система, фармакологичните лечения са редки и не са най-честият вариант. Имунотерапията, например, е вид лечение на рак, което помага да се стимулира реакцията на имунната система към раковите клетки. Други синтетични лекарства се предписват, когато вируси или бактерии отслабват имунната система. Повечето леки вирусни респираторни заболявания се контролират симптоматично с тези лекарства, но не и за стимулиране на имунната система. Някои здравни специалисти може да препоръчат витамини и добавки за засилване на имунната система. Витамин C, B6 и E са най-често срещаните, но тези витамини вече са налични в здравословната диета. Някои добавки могат да причинят нежелани реакции, особено когато се приемат в комбинация с други лекарства. Ефектите на много добавки не са тествани при деца, бременни жени и други групи.

Подход на естествената медицина

Натурални продукти без рецепта се използват за борба с вирусни инфекции и обикновена настинка не само за лечение, но и за превенция. Най-често срещаната естествена съставка е ехинацеята. Няколко проучвания са дали някои положителни резултати по отношение на неговата ефективност; В същото време обаче други клинични изпитвания не съобщават за ефект в сравнение с плацебо. Тъй като данните са противоречиви в някои области и има липса на последователност по отношение на видовете Echinacea, органите и препаратите, използвани във всяко изследване, сравненията между опитите са сложни.

Други естествени съставки като Винцетоксикум и Сяра, особено в комбинация, влияят на имунната система, като подобряват и поддържат ендогенните защитни механизми на тялото. Проучванията показват, че някои природни лекарства с тези съставки стимулират имунната система да произвежда антивирусни съединения, известни като интерферони, които играят важна роля в регулирането на имунните реакции.

Кои продукти да използвам за подсилване на имунната система

Gripp-Heel таблетки