Терапевтична област "Грип и грипни инфекции"

Грип и настинка –
най-честите вирусни инфекции

Обикновената настинка е получила името си от това, че е най-често срещаното инфекциозно заболяване. И все пак често се бърка със сезонния грип. Но докато обикновените настинки са основната причина децата да пропускат училище, а възрастните да отсъстват от работа, то грипът е отговорен за сезонните грипни епидемии всяка година.

Каква е разликата между обикновената настинка и грипа?

Настинката и грипът, наричан още инфлуенца, имат много общи неща. И двете са заразни респираторни заболявания; и двете се причиняват от вируси – но различни – и двете причиняват сходни симптоми. Тези прилики правят изключително трудно разграничаването между двете, особено в ранните стадии на заболяването. Обикновено симптомите на грипа са по-сериозни в сравнение с тези на обикновена настинка и обикновено са по-интензивни и започват внезапно. От друга страна, настинките обикновено протичат по-леко и в повечето случаи не водят до сериозни здравословни проблеми. Грипът, ако не се лекува правилно, може да доведе до сериозни свързани усложнения като пневмония, бактериални инфекции или дори хоспитализация.

Настинка

Настинка

Обикновената настинка е самоограничаващо се, заразно състояние, причинено от няколко различни вида вируси, включително риновируси, параинфлуенца и сезонни коронавируси. Тези сезонни коронавируси обаче не трябва да се бъркат със SARS-COV-2, вирусът, който причинява COVID-19. Обикновената настинка е водеща причина за остра заболеваемост и пропуснати дни от училище или работа. Възрастните имат средно 2-3 настинки годишно, а децата дори повече. Хората често боледуват от настинки през зимата и пролетта, но е възможно да се разболеем от настинка по всяко време на годината. Особено през зимата обикновената настинка се разпространява бързо сред други хора. Това се случва чрез въздушни капчици, изкашляни или кихани във въздуха от болен човек, а друг човек след това вдишва тези капчици. Но вирусът може да се разпространи и чрез заразяване, когато болен човек докосва повърхности или докосва други хора.

Грип

Грип (Инфлуенца)

Грипът се причинява само от грипни вируси. Двата основни вида грипни вируси са типове А и В. И двата вида са отговорни за сезонните грипни епидемии всяка година. Понякога грипът причинява леко заболяване. Но може да има и сериозна прогресия и дори да доведе до смърт. Грипът е особено опасен за уязвими хора над 65 години, новородени бебета, хора с някои хронични заболявания и имунен дефицит. Подобно на вирусите на настинка, грипните вируси също навлизат в тялото през лигавиците на носа, очите или устата. Те се разпространяват бързо от човек на човек чрез малки капчици от кашляне, кихане или дори просто говорене. Шансът да се заразите с тези вируси чрез докосване на замърсена повърхност или предмет е по-малък; все пак е възможно.

Често срещани симптоми

Макар че понякога е трудно да се прецени дали става въпрос за настинка или грип, добре е да знаете разликата между симптомите. Като цяло настинката е по-леко респираторно заболяване в сравнение с грипа.

Симптоми на грип и настинка

Симптоми на настинка

Първите симптоми на настинка обикновено започват 2-3 дни след навлизането на вируса в тялото и продължават до 10 дни. Протичането на заболяването обикновено е по-малко интензивно без треска, а по-леките симптоми като хрема могат да продължат няколко седмици. Освен това, появата и видовете наблюдавани симптоми и признаци могат да варират в зависимост от вируса, отговорен за инфекцията.

Ето най-честите симптоми на настинка:

 • Хрема или запушен нос
 • Драскане в гърлото
 • Кихане
 • Сълзене на очите
 • Субфебрилна температура
 • Възпалено гърло
 • Лека кашлица
 • Болки в мускулите или тялото
 • Главоболие
 • Лека умора
 • Втрисане

Симптоми на грип

Повечето симптоми на грип се подобряват за два до пет дни. Много симптоми като болки в гърлото, треска и кашлица са склонни да се развиват бързо. Общата умора може дори да продължи седмици. Прогресията на грипа е по-тежка от настинката и като усложнение грипът може дори да доведе до пневмония, особено при млади, възрастни хора или хора с белодробни или сърдечни проблеми.

Ето най-често срещаните симптоми на грип:

 • Висока температура
 • Втрисане
 • Кашлица
 • Възпалено гърло
 • Хрема или запушен нос
 • Болки в мускулите или тялото
 • Главоболие
 • Умора 
 • Повръщане и диария (по-често при децата)

Сравнение на симптомите на настинка и грип

Уморарядкочесто
Усложнениярядкопонякога
Начало на симптомитепостепенно (1-3 дни)внезапно
Тежест на симптомителеки до умерениумерени до тежки
Висока температурарядкочесто
Главоболиерядкочесто
Възпалено гърлочестопонякога
Болкилекиумерени до силни
Втрисанене много честочесто
Кашлица и дискомфорт в гърдителека да умереначесто, понякога в тежка степен
Киханечестопонякога
Повръщане, разстроен стомахрядкопонякога
СимптомиНастинкаГрип

Как да се лекуваме от настинка и грип?

Тъй като за повечето вирусни респираторни заболявания няма лек, фокусът е предимно върху облекчаването на симптомите. Въпреки това има някои доказани начини за подпомагане на лечението на симптомите.

Пийте много течности
Водата, чаят, бульонът и топлите течности като цяло могат да действат успокояващо при възпалено гърло, да предотвратят дехидратацията и да облекчат конгестията. В същото време е добре да се въздържате от солени храни, алкохол, кафе и подсладени напитки.

Гаргара със солена вода
Гаргарата с чаша топла вода и около една чаена лъжичка сол може да помогне за намаляване на болката от възпалено гърло.

Овлажнявайте въздуха
Вирусите се разпространяват по-добре в сух въздух. Освен това сухият въздух може да влоши възпаленото гърло. За овлажняване на въздуха можете да използвате готов овлажнител за въздух или да поставите плитка купа с вода близо до източник на топлина.

Почивка
По време на заболяване тялото работи непрестанно и имунната система се нуждае от време за презареждане. Почивката и сънят са от съществено значение за преодоляване на настинка или грип, което означава също въздържане от физически упражнения.

Избягвайте пушенето
Пушенето и излагането на дим може да раздразни носа, гърлото и белите дробове и следователно да удължи заболяването.

Фармакологичен подход

Повечето леки вирусни респираторни заболявания се управляват симптоматично с помощта на синтетични лекарства. Те включват назални деконгестанти, антипиретици/аналгетици и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като парацетамол, аспирин или ибупрофен. Въпреки че повечето от тези конвенционални варианти за лечение са лесно достъпни под формата на лекарства, отпускани без рецепта, пациентите трябва да са наясно с рисковете и потенциално вредните ефекти, свързани с тях, особено при малките деца. Особено НСПВС могат да доведат до вредни сърдечно-съдови събития, включително инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност и предсърдно мъждене. Освен това в преглед на Крокейн се заключава, че няма ясни доказателства за ефективността на НСПВС при лечение на респираторни симптоми приобикновена настинка, освен облекчаване на дискомфорта, свързан със заболяването, и че трябва да се вземе предвид балансът на ползите и вредите, когато се използват НСПВС за настинки.9
Деконгестантите могат да навредят на носната лигавица, а дългосрочната им употреба може да доведе до толерантност, пристрастяване и ефекти на повторно свързване.

Подход на естествената медицина

Тъй като фармацевтичните антивирусни вещества често се свързват със странични ефекти, все по-голям брой хора разчитат на естествени алтернативи, които имат добър профил на безопасност и се понасят добре от широк спектър от пациенти. Тези лекарства на растителна основа, които се отпускат без рецепта, се използват за лечение на вирусни инфекции и обикновена настинка. Лястовицата е растение, известно с това, че стимулира собствените защитни сили на организма със съдово и симпатично действие, например при вирусни заболявания като грипа, които протичат с висока температура. Сярата се е доказала като реагент при всички хронични заболявания, например остро и хронично възпаление на дихателните органи, катар на горните дихателни пътища, диспнея, бронхиална астма и пулсиращо главоболие. Използвани в комбинация, тези съставки укрепват вродения имунен отговор в случаи на вирусна инвазия, което води до по-леки симптоми и по-кратка продължителност на инфекцията.10-12

Кои продукти да използвам при настинка и грип

Engystol / Eнгистол - таблетки

Engystol таблетки

Euphorbium compositum nasal spary / Еуфорбиум композитум Спрей

Euphorbium compositum назален спрей

Gripp-Heel таблетки

1. https://www.cdc.gov/features/rhinoviruses/index.html

2.  https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/common-cold

3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/symptoms-causes/syc-20351605

4. https://www.cdc.gov/flu/about/keyfacts.htm

5. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/flu/symptoms-causes/syc-20351719

6. https://www.webmd.com/cold-and-flu/flu-cold-symptoms#091e9c5e8014c349-1-4

7. https://www.health.harvard.edu/blog/over-the-counter-cold-and-flu-medicines-can-affect-your-heart-2019032016220

8. https://www.health.harvard.edu/blog/nsaids-how-dangerous-are-they-for-your-heart-2019010715677

9. Kim S, Chang Y, Cho H, Hwang Y, Moon Y. Non-steroidal anti-inflammatory drugs for the common cold (Review). Cochrane Database Syst Rev. 2015;(9):1-66. doi:DOI: 10.1002/14651858 CD006362.pub4 

10. Enbergs H. Effects of the homeopathic preparation Engystol on interferon-gamma production by human T-lymphocytes. Immunol Invest. 2006;35(1):19-27. doi:10.1080/0882013050049675

11. Roeska K, Seilheimer B. Antiviral activity of Engystol(R) and Gripp-Heel(R): an in-vitro assessment. J Immune Based Ther Vaccines. 2010;8(1):6. doi:10.1186/1476-8518-8-6

12. Wronski S, Dannenmaier J, Schild S, et al. Engystol reduces onset of experimental respiratory syncytial virus-induced respiratory inflammation in mice by modulating macrophage phagocytic capacity. PLoS One 2018;13(4):e0195822. doi:10.1371.journal.pone.0195822