Стресът – епидемията на новото време

Стрес и безсъние

Какво представлява стресът?

Стрес в психологията, неврологията и психиатрията е състояние на силно физическо, нервно напрежение, предизвикано от негативни фактори или отрицателно физическо, или емоционално въздействие и усещане. Това най-вече се отнася до високите и дори много високите нива на стрес, които могат да имат негативен ефект върху физиката, емоциите и умствената концентрация, докато по-ниските нива могат да бъдат фактори на адаптация.

До какви промени води излагането ни на високи нива на стрес?

Стресът се определя като неспецифична реакция на тялото на всяко поставено пред него изискване за приспособяване. От физиологична гледна точка стреса е фактор, който активира множество процеси в почти всички системи в човешкия организъм.

Ежедневното излагане на високи нива на стрес може да окаже силно негативен ефект върху правилното функциониране на сърцето, стомашно-чревния тракт, мозъка и жлезите в тялото ни. Ето защо се смята, че стресът се превръща в глобална епидемия, за която се говори прекалено малко въпреки голямото влияние върху качеството на живот на човека. Доказано е че близо 75% от заболяванията биват контролирани от фактор стрес.

Какви са най-честите симптоми на високи нива на стрес?

Разбира се това е строго индивидуално. Някои хора страдат от сърдечно-съдови смушения, главоболие, киселини, подуване на стомаха и др. Най-чести оплаквания са болки в мускулите, болка в гърдите и ускорен пулс, промени в апетита, гадене, виене на свят, усещане за умора, чести настинки, шум в ушите.

Вярно ли е че стресът оказва влияние ърху съня?

Доказано е че високите нива на стрес оказват отрицателно влияние върху биоритмите на бодърство и сън. Производството на хормона на съня (мелатонин) се влияе от нивата и на хормоните на стреса (кортизол) и щастието (серотонин). Тази връзка между тях създава предпоставки за проблеми със заспиването, продължителността и качеството на съня и възможността ни да си починем пълноценно.

Какви са вариантите за справяне със проблемите на стреса и безсънието?

Съществуват разнообразни техники за справяне със стреса и възникналото безсъние.

Ето някои популярни метода да намалим количествата на лошия стрес:

  1. Поемете дълбоко въздух. Много хора не се замислят как дишат и го правят повърхностно с кратки поемания на въздух. При здравословното дишане и издишване вземат участие диафрагмата, стомахът, гръдният кош. Независимо дали сте в седнало или изправено положение го правете бавно и дълбоко като издувате корема си. В случай, че сте изправени дръжте краката си на ширината на раменете си.
  2. Изключете телевизора, когато почивате. Често вечер зрителите заспиват пред телевизора си докато гледат любимо предаване или филм, други обичат да си лягат и да не го изключват. Това е вредно, изследователи са достигнали до заключението, че води до некачествен сън. Той от своя страна води до нервност и стрес, който сами си предизвикваме.
  3. Медитация. Има редица упражнения за медитация, фрази, които да си повтаряте и стойки на тялото, които можете да заемете дори и в работна атмосфера. Защо не посетите някой курс по медитация, по време на който ще се запознаете подробно със същността на медитацията. По този начин сами ще се уверите дали това е вашият начин за справяне със стреса.

Медитация срещу стреса

  1. Физически активности. Редовно плуване, излет в планината, каране на велосипед или упражнения на велоергометъра у дома биха ви помогнали да се отърсите от стреса. Лекари обясняват, че той се натрупва именно в мускулите ни. Равномерното физическо натоварване често се препоръчва при хора, които се борят с напрежението от ежедневието си.
  2. Смейте се. Всеизвестно е, че смехът лекува. Негативизмът всекидневно ни затрупва чрез новинарските емисии или пряко. Отделяйте време всеки ден да прочитате нещо позитивно, забавни любопитни факти или смешни анекдоти. Смейте се с глас. Изследователи твърдят, че чувайки вибрациите на собствения си глас ни повлиява добре на нервната система и това ни е успокоява.

Смях срещу стреса

  1. Разнообразете седенето на едно място. При хората, на които работата им изисква да седят на едно място цял ден е добре да се отърсят от този навик. Когато се почувствате напрегнати станете и се разходете, дишайте дълбоко около 3-4 минути не забравяйте да се протягате. Тези трикове биха освободили напрежението и заредили с енергия да продължите ефективно работните си задължения.
  2. Довършвайте започнатото. За да намалите причините за тревога, трябва да довършвате нещата, които сте започнали. Това може да е нещо, което сте започнали днес или миналата седмица, но все не ви се занимава да приключите с него. Мислите ви за недовършеното все още са в някой ъгъл на ума ви и предизвикват т. нар. „фонов шум“. Той води до чувство на неудовлетвореност и тревожност.
  3. Поддържайте красив външен вид. Доказано е, че настроението ни е пряко зависимо от външния вид. Не позволявайте на рекламите да ви влияят, взимайте само това, от което се нуждаете и го носете със самочувствие. Това се отразява на начина, по който се приемате, съответно и към проблемите, които могат да ви заплашват. Отношението ви към тях може да предизвика или отблъсне образуването на стрес.

Грижа за външния вид

  1. Водете си бележки. Случвало ли ви се е да не можете да заспите, колкото и да сте уморени? Причината е отново стресът. В ума си подреждате какво трябва да свършите на другия ден, какво не трябва да забравите. В такъв случай станете и запишете на лист хартия какво, къде и в колко часа трябва да направите. Това действие дава на ума знак, че вече сте се погрижили за ангажиментите си, което ви осигурява спокойствие.
  2. Мога да променя или ситуацията, или отношението си към нея. Специалистите препоръчват да си спомняте тези две възможности при всеки възникнал проблем. Важно е вашето отношение към стреса, а не самият той. Подобрете условията си на работа, ако не ви харесват. Може да е нещо дребно в офиса или в организацията на документите на бюрото ви, но определено ще ви се отрази добре. Най-важното е енергията ви да е насочена към адекватни действия. Не е необходимо да е насочена към е нещо, което не можете да промените.

Свързани продукти

Научи повече за терапевтична област "Стрес и безсъние"

Терапевтична област "Стрес и безсъние"

Стрес и безсъние

Виж още полезни съвети за твоето здраве

Търси в "Полезни съвети"