Световъртеж и замаяност – какво може да ги причини и как можем да се справим с тях?

Причини за световъртежа

Какви са причините за световъртеж?

На всички ни се е случвало: онзи момент, в който губим равновесие и започва да ни се вие свят, причернява ни и усещаме гадене и липса на ориентация за света около нас.

Това е световъртежът. Той носи още и името вертиго (от латински в превод: въртеливо движение, завъртане). Причините за него са много, но ако ви се случва често, със сигурност знаете колко е неприятен.

В не малко случаи световъртеж и замаяност могат да бъдат просто еднократни, моментни състояния, но ако се получават често трябва да се търси точната причина за активирането на това състояние.

Ето няколко причини, водещи до световъртеж:

  1. Медикаменти

Много често при изписване на даден медикамент сте чели в листовките им че могат да предизвикат замаяност или световъртеж.

Понякога тези симптоми се получават веднага след старта на лечението, в други случаи се получават след няколко дни от началото на приема на дадения медикамент.

Това състояние разбира се е временно и то отшумява веднага скоро след прекратяване на приема на медикамента.

  1. Ниско кръвно налягане

Когато човек е ниско кръвно налягане често може да усеща световъртеж или замаяност. Ниското кръвно може да бъде моментно или хронично състояние. Моментните епизоди на ниско кръвно могат бързо да бъдат овладяни

  1. Инфекциозни заболявания

Често инфекциозните състояния се свързват със световъртеж или замаяност. Това е така тъй като част от вирусите атакуват вътрешното ухо. То е свързано с вестибуларния апарат, който отговаря за баланса ни в пространството.

  1. Стрес

Стресът може да доведе до различни патологични състояния, едно от които е световъртеж. Ежедневния стрес, който ни заобикаля на работното място или у дома се свързват с различни прояви – гадене, тревожност, липса на концентрация, главоболие, световъртеж.

Стрес и безсъние

  1. Умора

Прекомерните дози недоспиване и умора могат да доведат до неприятни усещания като липса на мотивация за работа, усещане за безсилие и нежелание за извършване на рутинни задължения. Умствения или физически труд могат да доведат до значителни количества умора и в края на деня да усетим световъртеж или замаяност. За да преборим това състояния има нужда от почивка. Ако все пак това не помогне трябва да се обърнем към лекар.

  1. Неврологични заболявания

Това са състояния засягащи централната или периферна нервна система. Засягат най-често пациенти на средна или напреднала възраст. Могат да бъдат унаследени, в следствие на инфекция или възпаление, могат да бъдат и отключени в следствие на дадено събитие.

Тези състояния се обвързват със световъртеж, замаяност, умора, дискомфорт, болка, обездвижване, изтръпване на крайниците.

  1. Менструален цикъл

Месечните смущения в хормоналния баланс могат да доведат до различни вторични симптоми. Един, от които е световъртежа. Освен че усещането за „въртене на свят“, то може да бъде придружено от силни спазми, болка, силен дискомфорт, раздразнителност, умора и безсъние. 

  1. Менопауза

Подобно на месечния цикъл, менопаузата се свързва със силни смущения в хормоните при жената. Периода на адаптация на женския организъм към този период от жизнения цикъл се свързва с промяна в настроението, болка, дискомфорт, горещи вълни, нощно изпотяване, безсъние, промяна в кръвното налягане, главоболие, световъртежи и замаяност.

Мунопауза - една от причините за световъртеж

Как да се справим със световъртежа?

Тъй като световъртежът е често срещано състояние при много хора има редица начини да се справим с него. Какво ще подейства обаче зависи изцяло от първопричината, поради която световъртежът възниква.

Затова и в най-общ смисъл можем да разделим подходите, с които се борим с него, в две основни категории: медикаменти и природни средства.

Природни средства за справяне с проблема

Хидратация

На първо място можем да поставим без спор водата. Особено, когато причините за световъртежа за външни (топлина, влага и други), хидратацията е нашият първи приятел. Това с още по-голяма сила важи, когато говорим за световъртеж, причинен от дехидратация. Пиейки достатъчно вода, усещаме моментално облекчение и разсейване на симптомите.

Кисело мляко

Кисело мляко

Киселото мляко също е едно от природните средства, които се използват за противодействие на световъртежа от векове. По нашите земи то е особено познат метод, тъй като дедите ни от столетия следват рецепти и традиции за млекодобив.

Когато консумираме кисело мляко при световъртеж, то, подобно на водата освежава и хидратира, също така има и редица полезни бактерии. Киселият му вкус също „събужда“ рецепторите ни и фокусира ума ни върху усещането от храната и свежестта й.

Лимон

Вкусът на лимона се счита за ефективно средство срещу проблема. Лимонов сок, смесен с вода, гарантирано помага при нужда от бърза хидратация и освежаване. Полезните витамини и минерали в плода също са незаменими за организма.

Ябълков оцет

Ябълков оцет

Ябълковият оцет е изпитано средство срещу световъртеж, предизвикан от колебания в кръвното налягане. Смесването му с мед гарантира ефективен резултат. Имайте предвид, че е добре да внимавате в този случай с количествата мед, ако следвате хранителен режим, базиран на намаляването на въглехидратите.

Освен това е желателно да проверите състава и произхода на оцета, така че да сте сигурни в полезните му свойства.

Масаж

Масажът оказва успокояващо действие и подобрява кръвната циркулация, като по този начин отпуска нервната система. Ако използвате масло от лавандула за масажа ще увеличите ползите.

Упражнения

Някои прости упражнения могат да бъдат наистина полезни за решаване на проблема със световъртежа:

  • Застанете в изправено положение и правете плавни кръгови движения от шията в посока на часовниковата стрелка и след това обратно.
  • Друг начин е да застанете в изправено положение и да се концентрирате върху една точка пред себе си. Това ще помогне на нервната система да е по-устойчива и ще предотврати замайването.

Дихателни техники

Правилното дишане може бързо да ви избави от световъртежа. Бройте от 1 до 5 по време на вдишването и след това, обратно – от 5 до 1, по време на издишването. Това дълбоко дишане осигурява достатъчно кислород до мозъка и по този начин отпуска нервната система, което облекчава световъртежа.

Друга техника, която може да се извършва в легнало, седящо или правостоящо положение – в зависимост от конкретното състояние. Притиснете едната ноздра към носната преграда и вдишвайте през другата. След това притиснете тази, през която сте вдишали и издишайте през свободната. Повтаряйте това 10 пъти.

Свързани продукти

Научи повече за терапевтична област "Световъртеж"

Терапевтична област "Световъртеж"

Световъртеж

Виж още полезни съвети за твоето здраве

Търси в "Полезни съвети"