Полезни съвети за справяне с гаденето и повръщането

Vomitusheel - Показания

Какви са причините за гадене и повръщане?

Гаденето и повръщането са най-често срещаните симптоми при различни заболявания и състояния и имат неврологична обосновка, свързана с активирането на центъра на повръщане в продълговатия мозък.

Повръщането като процес е защитна реакция, насочена към освобождаване на стомаха от токсични вещества. Когато се появи обилно и често повръщане, то може да доведе до влошаване на общото състояние на пациента.

Ocвeн чe e нeпpиятнo, пoвpъщaнeтo мoжe дa пpичини ycлoжнeния:

 • Aĸo чoвeĸ e в бeзcъзнaниe или caмo в чacтичнo cъзнaниe, имa oпacнocт тoй дa acпиpиpa пoвъpнaтoтo;
 • Paзĸъcвaнe нa xpaнoпpoвoдa. Πoвpъщaнeтo знaчитeлнo пoвишaвa нaлягaнeтo вътpe в xpaнoпpoвoдa и oбилнoтo пoвpъщaнe мoжe дa paзтeгнe или дopи дa paзĸъca вътpeшнaтa мy oбвивĸa. Maлĸoтo paзĸъcвaнe пpичинявa бoлĸa и пoняĸoгa ĸъpвeнe, нo пo-тeжĸoтo ĸъpвeнe мoжe дa бъдe фaтaлнo;
 • Дexидpaтaция и eлeĸтpoлитни aнoмaлии. Πoвpъщaнeтo пpичинявa зaгyбa нa вoдa и минepaли (eлeĸтpoлити), тaĸa чe тeжĸoтo пoвpъщaнe мoжe дa пpичини дexидpaтaция и eлeĸтpoлитни нapyшeния. Hoвopoдeнитe и ĸъpмaчeтaтa ca ocoбeнo пpeдpaзпoлoжeни ĸъм тoзи вид ycлoжнeния;
 • Heдoxpaнвaнe и зaгyбa нa тeглo. Xpoничнoтo пoвpъщaнe мoжe дa пpичини нeдoxpaнвaнe, зaгyбa нa тeглo и мeтaбoлитни нapyшeния;
 • Kиceлиннoтo cъдъpжaниe нa пoвpъщaнoтo мoжe cилнo дa paздpaзни бeлитe дpoбoвe.

Причините за повръщането могат да бъдат от различно естество: инцидентен прием на токсични продукти или развалена храна, емоционална превъзбуда, ензимна недостатъчност, кинетоза, мигрена, мениеров синдром, гастроентерит, странични ефекти от опиоидни аналгетици, анестетици и след химиотерапия при онкологични заболявания.

Как да се справим с гаденето и повръщането?

Има различни методи за справяне с гаденето и повръщането в домашни условия. Разбира се ако симптомите продължат повече от 24 часа е необходима медицинска намеса.

Натурални подходи:

 • Чай от джинджифил. Приготвя се от корен джинджифил, оставя се да достигне стайна температура и се приема на малки глътки, на кратки интервали от време;
 • Мента. Направете си запарка от ментови листа. Ментата има релаксиращ ефект върху стомашните мускули.
Мента
 • Канела. Кора от канела се залива с гореща вода и се оставя да престои за 10 минути. Кората се изважда и получения чай се приема няколко пъти дневно.
 • Карамфил. Дъвчете сурови зърна карамфил, за да получите облекчение на повръщането. Прилагайте го по веднъж до два пъти дневно.
 • Копър. Необходими са ви 1 с. л. натрошени семена от копър и чаша гореща вода. Направете си чай като накиснете натрошените семена в чаша вряща вода за 10 минути. Прецедете и го пийте 1-2 пъти на ден.
 • Лимони. Лимоните са чудесен лек при гадене и повръщане, защото помагат за подобряване на храносмилането и ви снабдяват с важни витамини, които може да сте загубили. Освен това, миризмата на лимонов сок също помага за облекчаване на гаденето и ви помагат да се чувствате по-добре.
Карамфил
Лимони

Свързани продукти

Научи повече за терапевтична област "Стомашно-чревни състояния"

Терапевтична област "Стомашно-чревни състояния"

Стомашно-чревни състояния

Виж още полезни съвети за твоето здраве

Търси в "Полезни съвети"