Спортни травми – причини за възникването им и съвети за правилно справяне с тях

Спортни травми

Какви са причните за поява на спортни травми?

Спортът е един от най-важните аспекти в грижата за здравето. Доказан факт е, че той подобрява и психическото ни състояние. Също така обаче активното физическо натоварване крие и доста опасности, ако не сме добре подготвени и информирани.

Проучвания показват, че нараняванията при хора, които спортуват от време на време някакъв вид спорт, значително са се увеличили. Разбира се, има и травми, които няма как да бъдат избегнати, тъй като са случайни, но има и такива, които са в резултат от лоша подготовка. В желанието си да останем активни и да поддържаме добра форма, често спортуваме без да сме наясно с физическите си възможности, което несъмнено води до, на пръв поглед, безобидни, но с натрупване много сериозни травми.

Има ли различия в спортните травми?

Според начина си на възникване травмите се делят на остри и хронични. Острите наранявания се характеризират с внезапната си поява, обикновено след злополука по време на движение. Хроничните възникват след продължително спортуване на даден спорт във времето и много често биват отключени от елементарно неглижиране на подготвителната част преди тренировка.

Травмите като цяло се характеризират с остра болка на мястото, зачервяване, оток, хематом и ограничено движение.

Има ли начин да избегнем такива травми?

Най-общо има няколко правила които трябва да спазваме при спорт, за да избегнем травматичност. На първо място трябва добре да загреем преди тренировка, това ще подобри дишането и притока на кръв към мускулите и ще намали шокът за организма. Друго важно правило е избягване на рязкото прекъсване на тренировката. Това значи, че след интензивна тренировка трябва да дадем на тялото си интервал от време с намалена активност. Добрата хидратация и адекватната диета също са от изключително значение за избягване на травматичност по време на тренировка. Макро- и микронутриентите оказват ключов ефект при превенцията на травми при спортисти.

Какви са подходите за третиране на травми в полеви условия?

В западната литература много често могат да срещне абревиатурата RICE или нейни разновидности (PRICE, PRICES), описващи основните мерки, които трябва да се предприемат при травма. Тези съкращения са измислени, с цел по-лесно запомняне на стъпките за първа помощ при травми и нямат аналог на български. RICE включва четири стъпки: Rest, Ice, Compression, Elevation. Те отговарят на българските: покой, притискане, лед и повдигане (на крайника).

Почивка при мускулно-скелетни травми и нарушения

R - Rest (Покой)

Покоят и почивката са от жизнено важно значение за предотвратяването на по нататъшно увреждане на травмирания мускул, сухожилие, връзка или друга тъкан. Също така, почивката е основен фактор, който подпомага процеса на възстановяване.

Охлаждане при мускулно-скелетни травми и нарушения

I - Ice (Лед)

Най-лесният начин за предотвратяването на отока и намаляването на болката е използването на студ (криотерапия). Студът свива кръвоносните съдове и намалява притока на кръв, като така спира подуването и предотвратява усложнения. Най-често при спортни травми се използват „замразяващи“ спрейове или плик с лед. Никога не поставяйте директно лед върху кожата. Най-добре е той да е в найлонов плик, поставен в навлажнена кърпа. Леда се поставя върху травмираното място за 10-15 минути, след което се маха. Престоят над 20 минути има негативен ефект и може да доведе до измръзване. При спортистите много често се прикрепват мехове с лед, чрез тейпинг или специални превръзки за криотерапия.

Натиск при мускулно-скелетни травми и нарушения

C - Compression (Притискане)

Притискането се осъществява чрез компресивна превръзка – спортен тейпинг. Превръзката се прави с еластичен тейп (еластичен бинт) и има за цел да ограничи отока и да намали болката. Ако чувствате пулсиране или изтръпване след превързване, развийте превръзката и я навийте отново.

Повдигане на крайника при мускулно-скелетни травми и нарушения

E - Elevation (Повдигане)

Повдигането също има за цел да намали отока и да предотврати усложнения. То е най-ефективно, когато крайника се намира над нивото на сърцето. Например, при навяхване на глезена, може да легнете по гръб и да поставите на няколко възглавници.

А какво трябва да направим ако получим травма по време на тренировка?

Разбира се, първо трябва да прецените степента на травмата, при по-тежки травми трябва да се потърси лекарска помощ. При по-леките травми в повечето случаи можем да направим няколко неща. Засегнатата зона трябва да бъде в покой, поставянето на студен компрес (лед) също може да помогне за намаляване на болката при травмата.

Разбира се има и медикаменти, които могат да се прилагат ако болката и дискомфорта са силни. Може да прибегне до конвенционални продукти като аналгетици и нестероидни противовъзпалителни средства или до алтернативни продукти в различни лекарствени форми.

Бърз и безопасен начин за контролиране на болката и намаляване на възпалението причинено от травмата е Traumeel S маз.

Свързани продукти

Научи повече за терапевтична област "Мускулно-скелетни нарушения"

Терапевтична област "Мускулно-скелетни нарушения"

Мускулно-скелетни нарушения

Виж още полезни съвети за твоето здраве

Търси в "Полезни съвети"