Имунопрофилактика – правилното решение за силен имунитет в детска възраст

Имунопрофилактика в детска възраст

Защо трябва да се прави имунопрофлактика и важна ли е тя?

Всички специалити препоръчват да се прилагат своевременни мерки за качествена профилактика на имунната защита, особено при децата. Детската имунна система е несъвършенна. Децата ни целогодишно са подложени на атаки от най-разнообразни патогени. Летните месеци също са период, в които децата боледуват често и родителите нямат покой. Всичко това допълнително отслабва детския имунитет и ги прави податливи на чести инфекции през есента и зимата. Затова е изключително важно да подсилим имунитета своевременно.

Има ли значение средата за имунитета на децата?

Да, има. Тръгването на училище или детска градина е най-благоприятния период за разпространение на вирусни инфекции. По тази причина на повечето деца, боледували през лятото, се налага отново да преминат през това и да си останат вкъщи. Този път обаче причината е вирусна инфекция или настинка. Това е поради намаления имунен отговор. Трябва да се отбележи обаче, че всяко дете е застрашено от отслабване на имунитета.

Има ли насоки, които да помогнат на родителите да подсилят имунитета на децата си?

На първо място това е рационалното хранене – прием на плодове, зеленчици, готвени ястия и др. Храненето има значение и за укрепване на имунитета на детето след болест. Първата ни работа, преди да започнем имуностимулиращите схеми, е да възстановим апетита на детето.

Друго важно нещо за подсилване на имунитета е закаляването. Детето трябва да бъде извеждано навън непрекъснато, без да се съобразяваме със сезона или външната температура. Само по този начин то ще има добра защита и по-лесно ще се справя с болестите.

Сънят и ограничаването на стреса, до колкото е възможно, също са от решаващо значение за правилното функциониране на имунитета.

Има ли домашни средства за подсилване на имунитета ни?

Мед и други пчелни продукти

Медът е един от най-лечебните природни елексири. Той съчетава в себе си силата на многобройни растения, като надхвърля техните свойства. Медът е богат на витамини, микроелементи и минерали, сред които калций, калий, натрий, желязо, магнезий, фосфор, сяра, йод. Интересно е да отбележим и че съдържа 22 от най-необходимите ни 24 микроелемента.

Ехинацея

Ехинацеята е билка, произхождаща от района на Северна Америка. Благотворните й действия за здравето са били известни още на индианските племена, а днес науката само ги потвърждава. Тя съдържа химични съединения, представляващи силни имуностимуланти, които ни предпазват от повтарящи се инфекции.

Женшен

Женшенът известен още като „корена на живота“ се използва в природната медицина още от древността. Това невероятно растение е богат източник на витамините С, В1 и В2, минералите фосфор, манган, желязо, на пектин, захари, ферменти, танини, алкалоиди, смоли, фитостерини и на още редица микро- и макроелементи.

Черен бъз

Ако повечето от досега изброените природни лекове не са характерни за нашите ширини, то черния бъз можем да определим като българския имуностимулатор. Той забързва производството на антитела в организма ни и се отличава още със силни антивирусен, антибактериален и антиоксидантен ефект. Освен това нормализира нивата на холестерола и благоприятства работата на сърцето. Черният бъз е богат на биофлавоноиди и протеини, които бързо неутрализират вирусите още в зародиш. Съдържа още витамини C, A, B, P, пектин, целулоза, органични пигменти, танин.

А какво можем да приложим за силен имунитет към тези насоки?

Най-сигурният метод за осигуряване на защита е поддържането на силен имунитет е провеждането на навременна имунопрофилактика. Тя е най-надеждното средство за индивидуална защита. Затова през есента трябва да се обърне подобаващо внимание на имунопрофилактиката. Най-подходящото време за започване на имунопрофилактични схеми е м. октомври. Mедикаментите за имуностимулация се приемат дълго време – поне 3 месеца. Профилактичните схеми трябва да имат и период на почивка за да са ефективни.

В момента има различни продукти на пазара, които предлагат имунопрофилкатика. Един от продуктите е уникален с това, че може да бъде използван както за профилактика така и за лечение на вирусни заболявания. Това е Engystol.

Свързани продукти

Научи повече за терапевтична област "Имунитет"

Виж още полезни съвети за твоето здраве

Търси в "Полезни съвети"