Engystol aктивира неспецифичните защитни механизми, особено в случаите на грип и вирусни заболявания на горните дихателни пътища, вирусни превмонии, вирусни хепатити и др.

През последните десетилетия броя на вирусните инфекции (най-вече грипни, парагрипни) непрекъснато расте. Обикновено тези инфекции са най-чести през есента и зимата и поразяват хора от всички възрасти. С тяхното разнообразие, усложнения, затруднения в терапията, продължителнност и дълго възстановяване те представляват не само здравословен, но и социален проблем. През последното десетилетие често използвани са специфични антивирусни ваксини. Независимо от факта, че са продукт на високи технологии, има много ограничения за тяхното използване – възраст, здравословно състояние, алергии, рискови групи, чувствителност към чужд протеин и други странични ефекти. Имунопрофилактиката с ваксини е насочена към повлияване на специфичния имунитет. Антивирусните ваксини са създадени на основата на очакваните типове вируси и често се получава “разминаване“ между очаквания и в момента действащ тип вирус. Поради тази причина и лекари и пациенти търсят като алтернатива продукти, които са с доказани имуностимулиращи свойства и повишават собствените защитни сили на организма.
Един от тези препарати е Engystol. Препаратът е неспецифичен имунен стимулатор повлияващ клетъчния имунитет и е показан за лечение на вирусни заболявания и инфекции. Неговото терапевтично действие се определя от факта, че той активира защитните механизми на организма и възстановява нарушения баланс на имунната система, като повищава броя на клетките, отговорни за това.Подходящ е и за профилактика на вирусни инфекции на горните дихателни пътища, предизвикани от вирусите на грип и парагрип, а също адено – и респираторносинцитиални вируси.

Фармакологично действие:
– Противовирусно
– Имуномодулиращо
– Противовъзпалително

Активни вещества:
Vincetoxicum hirundinaria (Устрел) D6, D10, D30
Sulfur (Сяра) D4, D10

Предимства на Engystol:
– Няма странични реакции
– Може да се комбинира с други лекарства
– Подходящ за всички възрасти, вкл. викокорискови групи, възрастни хора и деца

Примерни схеми за приложение:
Лечение на грип и ОРВИ – Engystol и Gripp-Heel. При първи симптоми се започва с масирана терапия – по 1 таблетка от 2-та препарата заедно на всеки 15 мин. в продължение на 2 часа, след което – по 1 таблетка от 2-та препарата заедно 5-6 пъти на ден. Таблетките не се гълтат, а се държат в устата до разтварянето им.

При бронхиална астма
Еngystol и Traumeel S се прилагат заедно с алопатичните обичайни лекарства. По 1 таблетка от двата препарата 2-3 пъти дневно позволяват да се намали дозата и възможните страничните реакции на основното лечение и да се ограничи възпалението в бронхите.


Профилактика на грипа:
В лабораторията по клинична имунология при “Пирогов” беше проведено изследване на Engystol като имунопрофилактично средство на грипа и вирусните инфекции на респираторния тракт, както и определяне на подходяща и ефективна схема за приложение.

-1-ва схема – 2×1 таблетка (сутрин и вечер) в продължение на 30 дни.
-2-ра схема 5 дни 3×1 табл. последвани от 4 дни почивка и повтаряне на този цикъл в продължение на 30 дни.
По-ефективната схема за профилактика е 5 дни 3×1табл. последвани от 4 дни почивка и
повтаряне на този цикъл за период от един месец.

Повече